Cyclocommissie

In 2021 is de Groenewoud Cyclocommissie opgericht. Deze commissie stelt zich ten doel een interessant aanbod aan te bieden voor de Groenewoudleden die het leuk vinden om af en toe wat langere afstanden te fietsen, zowel in eigen omgeving, als in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een georganiseerde ‘Cyclo’.
Onder het motto: “Liever een uurtje meer, dan een appeltaartje minder”, gaat de cyclocommissie dit jaar voor Groenewoud aan de slag om de behoefte die er onder veel leden bestaat in te vullen.

Wat is een cyclo?
Denk aan het format van de Elfstedentocht, maar dan zonder schaatsen; en bij voorkeur wat vaker dan eens in de twintig jaar. Een cyclo is dus een soort toertocht, maar dan één waarbij het startschot voor iedereen tegelijk klinkt, er een tijdsopname en uitslag wordt opgemaakt en in veel gevallen de weg grotendeels wordt afgezet. Dat maakt een cyclo interessant voor de doelgroep die niet per se met een wedstrijdlicentie aan KNWU wedstrijden wil deelnemen, maar wel wat prestatiegerichter op de fiets stapt dan bij een toertocht.
Bekende cyclo’s zijn bijvoorbeeld La Marmotte, Maratona dles Dolomites, Les Trois Ballons en de Ötztaler Radmarathon.

Aanbod binnen Groenewoud
Met ingang van het wielerseizoen 2021 biedt de cyclocommissie het volgende aan:
1.    Twee á drie keer per jaar wordt er een reis(je) naar een buitenlandse cyclo georganiseerd. De ambitie is om daar op termijn elk jaar zeker een beroemde cyclo in de zomer voor uit te kiezen en daar een reis van een week van te maken.
In het eerste jaar (2021) hebben we nog met een bijzonder jaar als gevolg van Corona-maatregelen te maken, hebben veel mensen nog doorgeschoven inschrijvingen staan uit 2020 of zitten veel populaire cyclo’s om die reden al volgeschreven. Voor 2021 is daarom gekozen voor de Granfondo Dolomiti in Italië in juni en de Charly Gaul in Luxemburg in september. Deze laatstgenoemde zal gelden als het Groenewoud Clubkampioenschap Cyclo! De commissie coördineert vervoer en verblijf, de deelnemers de gezelligheid en sterke verhalen.
2.    Omdat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan, zijn we als cyclocommissie ook voornemens nu en dan een trainingsrit te organiseren in Limburg of het nabije buitenland. Op één dagje met de auto heen en weer naar een mooie fietslocatie, daar een mooie route rijden, hapje eten en terug naar huis. Initiatieven hiervoor kunnen uiteraard ook vanuit de leden zelf worden aangebracht, dan wel georganiseerd.
3.    Om goed voorbereid naar de cyclo’s af te reizen, organiseert de cyclocommissie tijdens de reguliere zondagsritten van Groenewoud eens in de zoveel weken een langere afstand (±150km) aan. Deze zullen worden aangekondigd als evenement op de kalender op de site en leden dienen zich hiervoor vooraf aan te melden. Halverwege de rit zal er een terrasje worden gepakt. Net als altijd bij Groenewoud geldt: samen uit, samen thuis.
4.    Om gelijkstemde leden samen te brengen, een platform te creëren voor uitwisseling van trainingstips, voedingwetenswaardigheden en tips voor prachtige routes en cyclo’s én om net dat beetje extra teamgeest te creëren, beheren we een appgroep voor alle Groenewoudleden die cyclo-aspiraties hebben. Klik hier om jezelf uit te nodigen voor deze appgroep.

Huidige samenstelling commissie
Jelle Guldenaar     (voorzitter)
Martin Winkel         (chef Italië)
Mario Claeijs         (chef lange routes)
Gijs Jongeneel         (chef mooi weer)
Joost van Wijngaarden     (chef appeltaart)