Wedstrijden

Suizende wielen, stijf van de adrenaline en het lactaat dat uit je oren komt. Koers!

Ook als wedstrijdrenner kun je bij Groenewoud terecht. Op alle niveaus rijden Groenewouders wedstrijden, van sportklasse tot elite, dames en heren. Hierbij zijn we een echte vereniging, waar naast het sportieve ook het sociale aspect heel belangrijk is. Dus samen naar koersen, samen beter worden en samen sterke verhalen vertellen!


Wedstrijdwielrennen, wat is dat?

Leuk en aardig, dat wedstrijdwielrennen, zul je misschien denken. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En kan ik dat ook?

Om met de laatste vraag te beginnen: jazeker kan dat. In bijvoorbeeld Tiel, Veenendaal en Doetinchem zijn regelmatig trainingskoersen waar je laagdrempelig aan mee kunt doen om een keer aan het koersen te proeven. Op een afgesloten circuit rijd je een uur lang rondjes in een pelotonnetje wedstrijdrijders. Als gelost wordt is dat niet erg, want haak je een rondje later gewoon weer aan.

Als je voor de eerste keer aan een koers meedoet, zul je merken dat het eigenlijk vrij weinig lijkt op het wielrennen wat je in een toerrit gewend bent. Je bent continu bezig met een slimme positie zoeken in het peloton, het sturen en je speelt een tactisch spel met je krachten. Van je de omgeving genieten en kletsen is er niet bij. De eerste keer heb je nog totaal geen koersinzicht, moet je na elke bocht de longen uit je lijf trappen om weer aan te haken en zul je blij zijn dat het erop zit. Maar, zo zul je merken, gaat dit elke volgende keer weer een stukje beter en ga je de logica van het peloton warempel snappen. Het schaakspel met je krachten, het tactische loeren naar elkaar, het kapot zijn en toch doorgaan: dat is wat de koers zo’n prachtige spelletje maakt.


Het rondje om de kerk

Eind maart beginnen elk jaar de eerste ‘echte’ wedstrijden weer. Op amateurniveau zijn dit doorgaans de zogenaamde criteriums, ook wel bekend als het ‘rondje om de kerk’. Denk hierbij aan een ronde van pakweg een kilometer door een dorpscentrum, met bierdrinkende toeschouwers langs de kant en elk rondje de geur van de frietkraam. Een omroeper schalt de hele middag onzin door een megafoon. In een bruin café haal je je rugnummer op en de bloemen voor de winnaar worden aangeboden door een lokaal stukadoorsbedrijf. Kortom: ook voor romantici is het amateurwielrennen een prachtige plek.


Dit lijkt me wel wat. En nu?

Als je een keer van het koersen wilt proeven, zijn er binnen Groenewoud een aantal mogelijkheden.

  • Meedoen aan de winterwedstrijdtrainingen in januari t/m maart. Het gemiddelde tempo ligt rond de 30-32 km/u en er wordt vaak opgesplitst in twee groepen. Via de kalender op de website kun je je aanmelden. Ook als je geen wedstrijdambities hebt, maar jezelf wel graag wilt uitdagen en fit wilt worden richting het voorjaar, ben je uiteraard welkom.’
  • Wil je een keer aan het koersen proeven? Neem dan contact op met wedstrijdcoördinator Roel Mouris (wedstrijd@rtcgroenewoud.nl). Roel kan je alles vertellen over hoe je dat het beste aan kunt pakken en wat je moet regelen.
  • Daarnaast is er ook een Groenewoud WhatsApp-groep met wedstrijdrenners. Voeg je zelf toe en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom wedstrijden.