Jongerenafdeling

Jongerenafdeling


RTC Groenewoud heeft een bruisende jongerenafdeling voor renners van 12 t/m 18 jaar. 

Binnen de categorieën Jeugd, Nieuwelingen en Junioren wordt er wekelijks getraind en getoerd. De focus ligt op lol maken op de fiets, maar ondertussen ook vaardiger en sneller worden. Renners van elk niveau zijn hierbij welkom, of je nou wedstrijden wil rijden of lekker wil toeren, of je net begint of al jaren fietst.

Voor beginnende renners zonder eigen fiets hebben we vier leenfietsen beschikbaar(zie Leenfietsen).

Naast gezelligheid op de fiets is er ook ruimte voor gezelligheid naast de fiets.


Wil je een keer komen meefietsen? 

Je bent van harte welkom voor één of meer proefritten om te kijken of het wielrennen bij Groenewoud je bevalt. Neem dan, voordat je wilt komen, even contact op via het emailadres jongeren@rtcgroenewoud.nl


Wil je lid worden?
Leuk! Je kunt hier jezelf aanmelden. Als je jonger dan 16 jaar bent, heb je toestemming van een ouder of verzorger nodig. 

Wil je wel graag wielrennen uitproberen, maar (nog) geen racefiets kopen?
Kijk dan verderop op deze pagina naar de mogelijkheid om (tijdelijk) een leenfiets van de vereniging te gebruiken. 

Programma en aanbod

Het wekelijkse aanbod bestaat uit de vaardigheidstraining op donderdag en de toerrit op zondag Deze ritten zijn voor alle leden van de jongerenafdeling toegankelijk. We verzamelen onderaan de Valkhoftrappen op de Waalkade in Nijmegen.

Donderdag: Vaardigheidstraining, 18:30 uur
Zondag: Toerrit, 09:30 uur

Zondagsrit: Laatste weekend maart t/m laatste weekend oktober
Donderdagtraining: Eerste donderdag april t/m laatste donderdag september
Zomerstop: half juli t/m half augustus

Kijk in de evenementenagenda voor de meest actuele informatie met betrekking tot trainingen, toerritten en andere evenementen. https://www.rtcgroenewoud.nl/evenementen

Naast het wekelijkse aanbod zijn er elk seizoen een aantal extra activiteiten:

 • MTB-rit in de winter

 • Bowlingavond voor de seizoensstart

 • Georganiseerde toertocht met langere afstanden(bijvoorbeeld de 100.1000 klimrit)

 • Gravelrit

 • Clubkampioenschap tijdrijden

 • Limburgweekend(hoogtepunt van het jaar!)

 • Baanwielrennen

Afspraken/gang van zaken ​​​​​​​

Doorgang trainingen en toerritten
De vaardigheidstrainingen en toerritten zullen vrijwel altijd doorgaan. Een regenbui is geen reden om niet te trainen. In onderstaande uitzonderlijke gevallen kan de training afgelast worden:

 • Gevaarlijke omstandigheden als extreem weer, wij gaan hiervoor uit van de adviezen van het KNMI. Vanaf code oranje zal de training altijd afgelast worden. Bij code geel nemen de trainers een afweging wat verantwoord is.

 • Bij minder dan 4 jeugdleden aanwezig.

 • Ziekte/bijzondere omstandigheden waardoor er geen twee volwassenen aanwezig kunnen zijn bij de begeleiding. Bij alle activiteiten van de jongerenafdeling geldt het vier-ogenprincipe. We zullen in dit geval altijd zoeken naar een oplossing om de weggevallen trainer/begeleider te vervangen, maar mocht deze niet te vinden zijn kan afgelasting dus volgen.

Afgelasting kan tot uiterlijk 1 uur voor aanvang van de training/toerrit kenbaar worden gemaakt door trainers/begeleiders van dienst in de jeugdappgroep. Bij gevaarlijke omstandigheden kan dit ook nog korter van tevoren, in dat geval zullen trainers/begeleiders wel op de startlocatie aanwezig zijn om er op toe te zien dat leden die dit bericht hebben gemist alsnog veilig thuis kunnen komen.

Aan/Afmelden
Lid zijn van onze prachtige jongerenafdeling is niet vrijblijvend. Elke week weer steken vrijwilligers veel tijd en energie in het mogelijk maken van jullie trainings- en toerritten. In principe verwachten wij dus dat elk jeugdlid aanwezig is bij elke training en toerrit. Om duidelijk inzichtelijk te hebben wie er aanwezig gaan zijn meld je je voor elke activiteit aan via de website. Dit doe je uiterlijk 24 uur van te voren. Zo kunnen we zorgen dat er elke week de juiste begeleiding staat voor het aantal leden dat meerijd.

Deelname activiteiten

R&TC Groenewoud is een vereniging voor volwassenen en jongeren. Waar mogelijk organiseren we bij activiteiten van de volwassenen ook begeleiding voor de jongeren. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. Om de veiligheid te waarborgen betekent dit dat jeugd niet zomaar aan alle verenigingsactiviteiten deel kan nemen.

Leden van de jongerenafdeling rijden in elk geval niet zonder expliciete toestemming mee bij vaardigheidstrainingen, toeren en trainen, en toerritten van de volwassenen.

Als bij een evenement op de website geen Jeugd/jongerenafdeling genoemd wordt kan je ervanuit gaan dat dit enkel voor volwassenen is. Evenementen voor de jongerenafdeling zullen altijd ook gedeeld worden in de appgroepen.

Materiaal

Een goede fiets is geen dure fiets, maar een veilige fiets. Je bent zelf verantwoordelijk om met veilig en juist materiaal deel te nemen aan de sportactiviteiten van R&TC Groenewoud. Check hiervoor de checklist materiaal van de KNWU.

Bij deelname aan fietsactiviteiten heb je altijd het volgende bij je:

 • Passende reserve binnenband

 • Minipomp of CO2 patroon en patroonhouder.

 • (ICE) kaartje, waarin nummers staan die wij kunnen bellen  in geval van nood en medische gegevens staan die van belang zijn (medicijnen allergieën etc.).

Wil je wedstrijden rijden, dan moet jouw fiets het juiste verzet hebben wat past bij jouw leeftijdscategorie: zie hiervoor de regels die de KNWU hanteert: Verzetten. Voor vragen hierover kan je altijd bij de trainer Gijs terecht.

Vanzelfsprekend is een goede helm verplicht. Hier dien je zelf voor te zorgen.

De juiste kleding voor de omstandigheden:

Kijk voor vertrek altijd op een weerapp/weersite naar de temperatuur (de temperatuur gedurende je hele training! Aan het eind vd avond/begin vd ochtend is het kouder).

- Bij 18 graden+: korte broek, korte mouwen

- 15-18 graden: korte broek, armstukken

- 12-15 graden: beenstukken, armstukken

- <12 graden: beenstukken/lange broek, shirt lange mouw

Bij de donderdagtrainingen kijk je dus naar de temperatuur om 20:00u en kleed je je daar naar, bij de zondagen naar de temperatuur bij vertrek. Hard fietsen begint bij goed voor je lichaam zorgen, anders doe je je training voor niets.

Leenfietsen


De aanschaf van een racefiets is een flinke investering, zeker als je nog niet zeker weet of wielrennen iets voor je is. Daarom is het mogelijk om voor de duur van één jaar een goede racefiets te huren via de club. R&TC Groenewoud heeft hiervoor de beschikking over vier leenfietsen. Mocht je hier interesse in hebben, dan kan je hierover contact opnemen met Gijs via jongeren@rtcgroenewoud.nl​​​​​​​

Contact

89952a4f-5261-4b62-9341-29e8114abb94.jpg
IMG-20190929-WA0006-01.jpeg
IMG_20181117_103453258.jpg
IMG_20190531_180909559.jpg
WhatsApp_Image_2018-05-27_at_11.01.13.jpeg
WhatsApp_Image_2018-11-17_at_11.59.12.jpeg