De tien wijsheden

Onze tien wijsheden

Hiernaast de regels die wij hanteren voor wat betreft onze veiligheid en die van medeweggebruikers.

 1. Fietsen is een sociale sport. In een groep rijden is niet alleen leuk om bij te kletsen je fietst ook efficiënter en sneller door de samenwerking binnen de groep. Samen uit, samen thuis is het motto.
 2. Zorg dat je met een betrouwbare fiets aan de start verschijnt en neem reservemateriaal mee zodat je na pech snel weer op de fiets zit. Denk daarbij aan een reserveband, bandenlichters, een multitool en een fietspompje. Monteer ook een fietsbel.
  • Op de dagen dat het vroeg donker wordt is goede verlichting ook verplicht.
  • Het is niet toegestaan om bij reguliere toerrit of training met een fiets met ligstuur deel te nemen. Speciale tijdrittrainingen zijn een uitzondering, maar dit wordt zal dan van te voren nadrukkelijk worden gecommuniceerd. 
 3. Hoofdletsel is niet de meest voorkomende sportblessure maar wel een blessure die ernstige gevolgen kan hebben. Wanneer je gaat fietsen draag je een helm, zonder helm kun je niet deelnemen.
 4. De maximale groepsgrootte voor fietsgroepen is 14 personen. Zorg dat je op tijd aanwezig bent om je aan te sluiten bij de groep met de snelheid die je wilt rijden. Zo hebben de wegkapiteins de tijd om de groepen te verdelen en zijn we op tijd op pad.
 5. Het lijken open deuren, de stelregels onderweg zijn:
  • houd je aan de verkeersregels;
  • houd rekening met anderen in het verkeer;
  • pas je snelheid aan binnen de bebouwde kom;
  • blijf beleefd naar andere weggebruikers en
  • rijd altijd op het aangegeven fietspad.
  • geef goed en tijdig aan wat je van plan bent, dus doe geen onverwachte dingen
 6. Signalen die van voor of achter worden gegeven, dienen duidelijk te worden doorgegeven door iedereen in de groep.
 7. Communiceer met de wegkapitein als je eerder wil afbuigen of het tempo te snel/traag is
 8. Op de site staan de standaard routes (inclusief gpx file), ook is hier te vinden welke routes wanneer gefietst worden.
 9. Noteer ICE (In Case of Emergency) nummers in je telefoon of elders, bijvoorbeeld een sticker in je helm. Zo is in een geval van een calamiteit snel duidelijk met wie contact  opgenomen kan worden. Klik hier voor een duidelijke uitleg hoe jij dit voor jouw telefoon kan doen.
 10. Wees sportief, maar daag elkaar af en toe een beetje uit. Spreek elkaar aan op het nakomen van afspraken.