Nieuws

De thuisblijvers hadden ongelijk

Zondag 24 september was de dag die Maasland cycling had uitgekozen voor hun open clubkampioenschap. Hiervoor was een parcours van 5,5km uitgezet om Camping De Bergen heen. De af te leggen afstand: 66km.

Na een oproep in de Groenewoud wedstrijdrijders app om hier ook ons clubkampioenschap van te maken stonden Filip en Roel aan de start om uit te maken wie de beste wedstrijdrijder binnen Groenewoud is en ook de strijd aan te gaan met de renners van Maasland cycling en anderen die zin hadden in koers.

De dag begon fris, maar het zonnetje was er ook bij en het warmde snel op tot een aangename temperatuur. De wind was hoewel niet zo sterk, toch aanwezig en dat kon weleens zijn invloed hebben op de open stukken van de omloop.

De inschrijving was zoals het hoort bij dit soort wedstrijden bij de open aanhanger, naast de streep die op de weg was gezet. Vandaag geen lastige technologie als computers en mylaps, maar pen en papier en elk rondje alle nummers opschrijven om te kijken of niemand een rondje overslaat.

Om 10 uur stonden er 22 namen op de startlijst en kon de koers beginnen. Na een rustige start waarbij iedereen de tijd kreeg om in te klikken vonden 3 renners het tijd om wat meer snelheid te gaan maken. Roel was mee en met 2 anderen mocht hij 1,5 ronde genieten van een kleine voorsprong die hen gegund werd door de mountainbikers van team Thijs Hendriks. Nadat zij het gaatje gedicht hadden werd er stevig doorgetrokken op het stuk schuin wind mee met snelheden richting de 50km/h. De eerste keer zorgde dit enkel voor een lang lint, maar breukjes waren nog niet te bespeuren. Een ronde later trok Filip stevig door en begonnen de eerste barstjes te ontstaan, nadat hij van kop af ging trok Bart Classens van het voornoemde MTB team door en enkel zijn ploeggenoot Juul van Loon en Roel waren mee. Roel was blij om mee te zijn en zijn vluchtgenoten vroegen niet om overname en stoempten gezamenlijk het peloton op achterstand. In het peloton hoopte Filip ondertussen dat er samenwerking tot stand kwam, want met een goed draaiende waaier konden die eerste 3 nooit voorop blijven. Dit leek te gaan lukken, een ronde of 5 nadat de 3 wegreden kwam het peloton akelig dicht, maar een paar renners die met een extra snok het gat wilden dichten zorgden ervoor dat de samenwerking weer weg was. Filip kon zich op gaan maken voor een sprint voor de vierde plek. Ondertussen werd Roel in de kopgroep nog steeds netjes uit de wind gehouden door zijn medevluchters tot de bel voor de laatste ronde. Na een aanvalspoging van Bart die gecounterd kon worden door Roel werd de kaart van Juul getrokken voor de sprint. Bart trok de laatste halve ronde stevig door waarna voor de laatste bocht Juul en Roel het mochten uitmaken. Roel ging als eerste de bocht door en begon direct aan zijn sprint. Met nog 450 meter te gaan was het geluk dat de wind in de rug stond. Juul kwam steeds dichter naarmate de finish dichterbij kwam, maar wist er niet meer over te komen.

In het peloton had Filip de afstand beter ingeschat en als 5de kwam hij de laatste bocht door. De sprint werd vroeg ingezet en Filip wachtte tot zijn moment gekomen was, met een machtige sprint pakte hij de vierde plek en werd daarmee 2de Groenewouder.

Al met al een mooie koers die is afgesloten met een drankje in Wanroij, volgend jaar hopelijk met wat meer deelnemers.