Nieuws

Grensoverschrijdend gedrag: Let hierop bij jezelf en bij elkaar!

Dat we hard groeien als vereniging is vooral heel goed nieuws! Gezellig en veilig wielrennen wordt door steeds meer mensen gewaardeerd. Nog belangrijker dus om de Groenewoud-cultuur te koesteren. Daar is het gedrag van iedereen belangrijk voor – een cliché maar daarom niet minder waar. 

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om gedrag dat je niet prettig vindt met iemand te bespreken. Juist als het iets kleins is, kun je het misschien snel oplossen. Vraag eventueel hulp bij iemand die je vertrouwt, als je het zelf lastig vindt om dit te bespreken.

 

Het is natuurlijk niet alleen de verantwoordelijkheid van degene die het overkomt. Juist degenen die het gedrag vertonen, moeten erop letten. Het lastige is, dat zij zichzelf vaak van geen kwaad bewust zijn. Daarom wil ik hier aandacht vragen voor een beetje zelfreflectie, vooral van mannen (want meestal gaat het om mannen).

Een goedbedoeld complimentje over een mooi wielershirtje van een man aan een vrouw kan verkeerd vallen. Net zoals een opmerking als 'wat goed dat je zo goed met de mannen meekan'. In een wat bredere context: wielrenners onder elkaar spreken geregeld over grammen en kilo’s. De fiets neemt daar geen aanstoot aan, maar de wat meer gewichtige fietser is in de regel liever niet het onderwerp van gesprek. 

 

Grensoverschrijdend gedrag kun je dus ook vertonen, als je het zelf niet zo bedoeld. Mag je dan niets meer zeggen? Tuurlijk wel. Niet voor niets had ik het over veilig én gezellig fietsen. Dus maak gerust een praatje, en als je ergens over twijfelt: vraag jezelf eerst even af of je zoiets ook aan een man zou vragen of zeggen.

 

Zie ook onze pagina ‘Een veilige vereniging’ op de website, met contactgegevens van onze vertrouwenspersonen: https://www.rtcgroenewoud.nl/over-groenewoud/een-veilige-vereniging

 

Hartger Wassink - Voorzitter R&TC Groenewoud