Nieuws

Groenewoud in de Arden Challenge

Drie dagen koers door de heuvels, een geneutraliseerde start op een helling van 10%, gaten in de weg, paaltjes en vluchtheuvels die je niet ziet aankomen, venijnige kuitenbijters, soms zon, soms stromende regen, aangebrande worsten op de barbecue bij de finish en veel onverstaanbare dingen in het Frans: dat is koersen in de Belgische Ardennen. Groenewoud deed mee aan de Arden Challenge. Om meerdere redenen was het een weekend om niet te vergeten.

Negen man sterk en met de kofferbak vol krentenbollen, chocomel en havermout trok een Nijmeegse delegatie naar Libramont-Chevigny. Hier was een huisje geboekt wat als uitvalsbasis diende om naar de drie etappes te trekken, die op verschillende locaties werden verreden. De elite- en belofterenners reden vijf dagen met daags drie rondes van veertig kilometer; wij als “liefhebbers” drie dagen met twee rondes. Namens Groenewoud stonden Jasper, Robin, Roel, Ramon, Joost, Jeroen, Tijmen en Aan-Age aan de start. Namens Mercurius maakte Bram het Nijmeegse negental compleet.

De eerste etappe ging over een glooiend parcours met hier en daar een langere klim, rondom Neufchâteau. Deze etappe werd helaas ontsierd door een hevige valpartij, waarbij Joost ook betrokken raakte. Maar liefst zeven ambulances rukten uit en de koers werd stilgelegd en geannuleerd. Joost moest naar het ziekenhuis, maar mocht gelukkig een paar uur later weer naar huis. Naast een flinke verzameling schaafwonden heeft hij een hersenschudding opgelopen. Tijmen en Jeroen, die het restant van de Arden Challenge ook liever aan zich voorbij lieten gaan, zijn diezelfde avond met hem naar Nijmegen gereden. Wielrennen is niet altijd leuk.

De knop moest om. In de tweede etappe startte Bram met een goede uitgangspositie. In de eerste etappe zat hij in de kopgroep en kreeg daarom samen met de anderen anderhalve minuut voorsprong door de jury toegekend. De tweede etappe bracht het peloton vrijwel vanaf de start in Erézée over een klim van zo’n zestien kilometer naar de Baraque Fraiture. Of de klim naar het gelijknamige frietkot op de top is vernoemd, of juist andersom, is niet bekend. In ieder geval bereikten Bram, Robin en Jasper in de voorste groep de top. Na het winderige plateau dat volgde wist Bram wederom met een kopgroepje weg te sluipen, waarna Jasper vakkundig het peloton afstopte in de afdaling. De kopgroep behield daardoor haar voorsprong en Bram sprintte op de finish naar een tweede plek. Daarmee stond hij ook meteen tweede in het klassement, met dezelfde tijd als de koploper die na deze dag zowel de gele, groene als bollentrui in bezit had en in twee dagen al zes bossen bloemen en evenveel bierpakketten had gewonnen. Tussen de nummer twee en drie was een onoverbrugbaar tijdsverschil.

Op dag drie moest dus een tactisch meesterplan uit de kast worden getrokken om de klassementsleider van zijn troon te stoten. De derde etappe was relatief vlak met één steile en venijnige klim, waarna een soort Kartenspielerweg volgde naar de finish en het dorpje Sainte-Marie. Hier moest het dus gebeuren – en gebeurde het ook. Aan de voet van de klim zette het tweewagons Groenewoudtreintje van Jasper en Roel de Mercurius-renner perfect af in eerste positie. De demarrage werd echter gepareerd en in het kopgroepje kreeg Bram de geletruidrager niet meer van zich afgeschud. Bram werd uiteindelijk achtste in de etappe en behield de tweede plek in het klassement. Een prestatie van formaat waar we ook als quasi-ploeggenoten van Groenewoud best trots op mogen zijn!

Naast de tweede plek van Bram koersten Jasper en Robin het gehele weekend leuk mee. Roel, Ramon en Aan-Age fungeerden vooral als pelotonvulling voor zolang het duurde, maar zijn toch ook een gezellig weekendje in de Ardennen geweest en dat is ook wat waard. Laten we hopen dat Joost spoedig herstelt.

 

Bekijk hier de uitslagen van etappe 2.

Bekijk hier de uitslagen van etappe 3 en het eindklassement.

 

Verslag door Aan-Age

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen