Nieuws

Groenewoud op Zwift

Altijd een dilemma als wegfietser: hoe kom ik die winter door? Wordt het MTB’en (nee, daar wordt je vies van), spinnen in een sportschool (nee, dat is me te veel zweten), hardlopen (nee, want ik ben een fietser, toch?). Vorig najaar daarom maar besloten om Zwift eens te proberen, en dat dat minstens zo’n grote plas met zweet op zou leveren als die sportschool, wist ik toen nog niet :-).

Als nieuw lid van Groenewoud kwam de Corona-crisis lekker binnen: meedoen met een training of een ander clubevenement zat er al meteen niet in. Totdat Tijmen en Bram de app-groep “Groenewoud op Zwift” bedachten. We begonnen met een klein groepje Groenewouders op donderdagavond een trainingsrondje te Zwiften: Tijmen stippelde een route uit in een van de Zwift-werelden, stuurde uitnodigingen rond voor de virtuele meet-up via de Zwift-Companion-app (het Zwift-universum barst van het jargon) en we konden los (oh ja, die Companion-uitnodiging nog wel even accepteren)!

Lekker trappen met z’n allen en (onverwacht) toch echt wel een groepsgevoel via de app-groep. Voorbeschouwing: inloggen, hoe dan?, Zwift instellingen, waar dan? Ook de nabeschouwing was net als IRL (Zwifts afkorting voor: “in real life”): lekker uitpuffen samen en uitleggen waarom je nét niet mee kon op dat klimmetje :-). Sommigen konden zelfs tijdens het fietsen appen, hoe dan?, met een hartslag van 460bpm & 10 zweterige vingers….???

Het beviel uitstekend, zo goed zelfs dat Roger voorstelde next-level te gaan en als club mee te doen met de Zwift NL clubkampioenschappen.

De meest fanatieke Groenewoud-Zwifters namen de moeite om hun Tacx perfect te kalibreren, de optimale Zwift instellingen te vinden en last but not least: een ENORME ventilator aan te schaffen om niet helemaal als een plasje zweet onder je Tacx te finishen. 

Zo hebben we 6 weken lang elke woensdagavond een Zwift-race gereden tegen de beste clubs van Nederland. Niks zo goed voor het clubgevoel als ‘samen tegen de rest’ strijden! Zwift heeft het zo geregeld dat ieder op z’n eigen niveau kan afzien: van de buitencategorie waar Roger en Jeroen rijden (A+) tot de D-categorie waar Anton zich kranig heeft geweerd. Ik zat er ergens tussenin (B-rijders) samen met o.a. Joost, Gaard, Joren. Thijs (Stege) heeft in onze categorie zelfs mee kunnen sprinten om de podium-plaatsen. Dat heeft ‘ie trouwens moeten ‘bekopen’ met een promotie naar de A-klasse…hoe die Zwift-categorie-indeling precies werkt is nog een verhaal apart. Ik was steevast in de onderste helft van de B-categorie aan het afzien. Gelukkig kwam ik daar af en toe Joren nog tegen zodat we samen de klimmetjes konden doen (om vervolgens door hem geklopt te worden in de eindsprint…:-)) Hoe dan ook: de Groenewoud B-rijders zijn in het club klassement als 3e gefinished: topprestatie! 

Ik denk dat het Groenewoud Zwift avontuur zeker voor herhaling vatbaar is. Prima manier om de winter door te komen, ook als er geen Corona is! Bovendien ben ik als nieuwe Groenewouder nieuwsgierig geworden naar mijn clubgenoten die ik op Zwift ben tegengekomen: bestaan ze wel echt?

Ron Hoogsteen

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen