Nieuws

Groenewoud valt en staat op tijdens NCK in Dronten

Het Nederlands ClubKampioenschap is een jaarlijkse traditie in de wielersport die elk najaar het nodige fanatisme losmaakt bij menig wielervereniging. In een ploegentijdrit voor diverse (leeftijds)categorieën wordt uitgemaakt wie zich een jaar lang de snelste club van Nederland mag noemen. Groenewoud is traditiegetrouw aanwezig om zich van haar beste kant te laten zien.

In tegenstelling tot alle voorgaande edities sinds Groenewouds doorstart, was er dit jaar helaas geen damesploeg aanwezig; hopelijk is dat volgend jaar wel weer het geval. De junioren en heren moesten dus de eer van de club verdedigen.

Die junioren kwamen als eerste aan bod. Niet alleen waren er de nodige vaders aanwezig om te supporten, maar ook enkele vriendinnetjes. Nils, Sybren, Maarten, Felix en Felix waren er daarom op gebrand een sterk nummer op te voeren. Of dit voor te veel spanning bij onze pubers heeft gezorgd is onduidelijk. In elk geval zijn onze jongens alle vijf gevallen, verspreid over drie verschillende valpartijen. Op het moment dat onze herenploeg in Dronten arriveerde, troffen zij een scène uit M.A.S.H. of Medisch Centrum West aan: Er liepen meer clubgenoten rond mét dan zonder verband. Ingepakte knieën, mitella’s, gescheurde kleding en opengereten tijdrithelmen vormden het welkomstcomité. Teun had voor de gelegenheid drie van zijn snelpakken uitgeleend en kreeg er geen enkele in volledige staat terug. Diverse junioren bezochten een ziekenhuis en helaas werden ook enkele botbreuken geconstateerd.

We wensen iedereen een goed herstel! En laat je vooral niet ontmoedigen om volgende keer weer mee te doen, want zo’n ploegentijdrit blijft een fantastische discipline. Als het goed gaat.

Dat dat ook kan, moest de herenploeg ’s middags dan maar bewijzen. Ook zij hadden een ruime maand hard en samen getraind om op deze dag te presteren. Echter was er dit jaar zoveel concurrentie onderling, dat de samenstelling van de selectie nog lang spannend bleef. Uiteindelijk bleek ons volledige Paralympische tandemduo niet te kunnen starten (vanwege regelgeving én ziekte) en bestond de herenploeg uit Erwin, Thijs, Pieter, Jasper, Joost en Joost, met Roel als ploegleider. Dit zestal was mooi aan elkaar gewaagd, hetgeen fijn is voor een goede ploegentijdrit. Kop over kop werd de Zeeuwse Flevopolder heen en weer gereden over wegen waar normaal gesproken niet veel meer verkeer rijdt dan tijdens de afzettingen voor deze wedstrijd. De heren bleven lang bij elkaar. Zo lang dat pas 50 meter voor de finish de eerste renner zijn wagonnetje ontkoppelde. Deze mooie teamprestatie leverde hen de 19e plaats op, met een snelheid van 48,2 km/u over 51km.

Na afloop at de Groenewoud equipe, inclusief begeleiding, samen pannenkoeken. Ook die traditie gaat al lang mee. En zoals dat dan gaat worden er tijdens de pannenkoeken niet alleen sterke verhalen over afgelopen editie uitgewisseld, maar ook minstens zo sterke plannen gesmeed voor komende edities.

P.S. Alleen clubs die zowel bij de jeugd, junioren, dames als heren een uitslag behalen, dingen mee voor het overall klassement waar het NCK tenslotte om draait. Laat dat een mooie ambitie voor R&TC Groenewoud in de (nabije) toekomst zijn!

P.P.S. De deelname van onze teams is weer bijgewerkt op de pagina ‘Eregalerij’ op deze website.