Nieuws

Heimwee naar Nijmegen: een groot succes!

Op zondag 14 mei organiseerde Groenewoud de toertocht 'Heimwee naar Nijmegen'. Het was een groot succes! Lees hier het verslag van voorzitter Hartger Wassink. 

Toen in het vroege voorjaar van 2022 er een bericht rondging met de vraag wie belangstelling had om de organisatie van Heimwee naar Nijmegen over te nemen, heb ik even geaarzeld. Zou onze club dat al aankunnen, een eigen toertocht? We hadden net de eerste editie van De Grote Prijs van Klein Amerika achter de rug, de wielerkoers die Mercurius organiseert en waar wij bij aangesloten waren. Dat was best een klus. Hoe vind je voldoende actieve leden,die zich voor zo'n evenement in willen zetten?

Dus ik liet het even rusten. Maar het liet me niet los. Heimwee naar Nijmegen is een toertocht met een traditie van meer dan 20 jaar. Trefwoorden: gezellig, kleinschalig en met dat typische, tikje alternatieve Nijmeegse gevoel. Precies Groenewoud dus. Dat konden we toch niet laten lopen? Ik vroeg een paar mensen of ze mee wilden doen en ik dacht: met drie mensen hebben we een start gemaakt en komt het vast goed. Die drie waren er al gauw vijf en we hakten de knoop door: voortaan wordt Heimwee een Groenewoud-activiteit.

Fast forward naar voorjaar 2023. (Ik sla het eindeloos formulieren invullen en opsturen van paspoortkopies voor overname van de stichting even over). Inmiddels waren de vijf commissieleden er tien geworden. We verdeelden taken: vergunningen, route, inschrijving, verzorging onderweg en natuurlijk publiciteit. De sponsorcommissie regelde fluks een mooi contract met Kersten Wielersport. De nieuwe eigenaar van Café Frowijn bleek gelukkig een even grote wielerliefhebber als de vorige.

Maar het allermooiste vind ik dat zich uiteindelijk zo'n 25 mensen gemeld hebben om als vrijwilliger te helpen. Bij verzorgingspost Merlijn, als verkeersregelaar, als uit- of afpijler. Groenewoud-leden en (nog) niet-Groenewoudleden. Dus Heimwee staat niet alleen voor gezellig, kleinschalig, Nijmeegs, maar ook voor betrokkenheid. Een cliché? Natuurlijk, maar clichés zijn waar!

En omdat clichés waar zijn, was het niet meer dan logisch, dat zondag 14 mei een prachtige zonnige zondag bleek te zijn. Het aantal inschrijvingen ging in drie dagen van 200 naar het maximum van 500 (uiteindelijk startten er zelfs 520 deelnemers). Om 09:00u stond de rij inschrijvers even tot aan de overkant van de Fransestraat. Vanaf 12:30u kwamen de eerste deelnemers terug, moe maar voldaan. Het terras van Frowijn vulde zich en bleef de hele middag vol. We hoorden (bijna) alleen maar positieve reacties over de route en de organisatie. De t-shirts voor de vrijwilligers bleken (net als de bidons van Kersten) gewilde collectors-items. 

Zo kreeg 'Heimwee' net als onze club Groenewoud een succesvolle doorstart. Het was net alsof het altijd zo geweest was. Grote dank aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. En hopelijk houden we naast de gezelligheid de betrokkenheid vast. Daarmee kunnen we als club samen de mooiste dingen doen!