Nieuws

Op naar de koers! De winterwedstrijdtrainingen zijn weer begonnen

Suizende wielen, stijf van de adrenaline en het lactaat dat uit je oren komt. Nog maar een paar maanden en dan is het weer zover: koers! Om fit en voorbereid aan de start te verschijnen, is R&TC Groenewoud weer begonnen met de winterwedstrijdtrainingen.

Elke zaterdag kunnen Groenewouders die wedstrijden rijden of daarin geïnteresseerd zijn, aanhaken bij de winterwedstrijdtraining. Over een vaste route door de Ooijpolder, het Reichswald en Nijmeegse heuvels worden de voorbereidingen getroffen voor het nieuwe seizoen. In januari zijn dit nog vooral duurritten (lees: stevig doortrappen en lekker kletsen) en vanaf februari worden hier wat intensieve oefeningen aan toegevoegd. Denk hierbij aan waaiers rijden, sprintjes trekken en andere vormen die je helpen om in een peloton te bewegen.

 

Wedstrijdwielrennen, wat is dat?

Leuk en aardig, die winterwedstrijdtrainingen, zul je misschien denken. Maar hoe werkt dat wedstrijdrennen in de praktijk? En kan ik dat ook?

Om met de laatste vraag te beginnen: jazeker kan dat. In bijvoorbeeld Tiel, Veenendaal en Doetinchem zijn regelmatig trainingskoersen waar je laagdrempelig aan mee kunt doen om een keer aan het koersen te proeven. Op een afgesloten circuit rijd je een uur lang rondjes in een pelotonnetje wedstrijdrijders. Als gelost wordt is dat niet erg, want haak je een rondje later gewoon weer aan.

Als je voor de eerste keer aan een koers meedoet, zul je merken dat het eigenlijk vrij weinig lijkt op het wielrennen wat je in een toerrit gewend bent. Je bent continu bezig met een slimme positie zoeken in het peloton, het sturen en je speelt een tactisch spel met je krachten. Van je de omgeving genieten en kletsen is er niet bij. De eerste keer heb je nog totaal geen koersinzicht, moet je na elke bocht de longen uit je lijf trappen om weer aan te haken en zul je blij zijn dat het erop zit. Maar, zo zul je merken, gaat dit elke volgende keer weer een stukje beter en ga je de logica van het peloton warempel snappen. Het schaakspel met je krachten, het tactische loeren naar elkaar, het kapot zijn en toch doorgaan: dat is wat de koers zo’n prachtige spelletje maakt.

 

Het rondje om de kerk

Eind maart beginnen de eerste ‘echte’ wedstrijden weer. Op amateurniveau zijn dit doorgaans de zogenaamde criteriums, ook wel bekend als het ‘rondje om de kerk’. Denk hierbij aan een ronde van pakweg een kilometer door een dorpscentrum, met bierdrinkende toeschouwers langs de kant en elk rondje de geur van de frietkraam. Een omroeper schalt de hele middag onzin door een megafoon. In een bruin café haal je je rugnummer op en de bloemen voor de winnaar worden aangeboden door een lokaal stukadoorsbedrijf. Kortom: ook voor romantici is het amateurwielrennen een prachtige plek.

 

Dit lijkt me wel wat. En nu?

Als je een keer van het koersen wilt proeven, zijn er binnen Groenewoud een aantal mogelijkheden.

Om te beginnen: doe mee met de winterwedstrijdtrainingen. Het gemiddelde tempo ligt rond de 30-32 km/u en er wordt vaak opgesplitst in twee groepen. Via de kalender op de website kun je je aanmelden. Ook als je geen wedstrijdambities hebt, maar jezelf wel graag wilt uitdagen en fit wilt worden richting het voorjaar, ben je uiteraard welkom.

Wil je een keer aan het koersen proeven? Neem dan contact op met wedstrijdcoördinator Roel Mouris (wedstrijd@rtcgroenewoud.nl). Roel kan je alles vertellen over hoe je dat het beste aan kunt pakken en wat je moet regelen.

Daarnaast is er ook een Groenewoud WhatsApp-groep met wedstrijdrenners. Voeg je zelf toe en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom wedstrijden.

Tot op zaterdagochtend op de Waalkade!

 

Tekst: Aan-Age Dijkstra

Foto's: Dennis Berends & Hartger Wassink

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen