Nieuws

Sfeerimpressie Ardennenweekend 2023

Terwijl de lente aarzelend op gang komt, is het wielerseizoen losgebarsten en dat kan maar één ding betekenen: het Ardennenweekend nadert. Op 14 april 2023 trekken 36 enthousiaste Groenewouders naar Gouvy voor een driedaags fietsavontuur. 

De organisatie, bestaande uit Franke, Denise, Henk, Aryan, Eric W. en Ger, heeft naast een rijschema, planning, paklijst en avondprogramma een vakantievilla geregeld. Naast de fietsroutes zou een GPX’je voor de villa handig zijn, want de eerste uren kun je zomaar in de pianokamer belanden als je de keuken zoekt en blijkt de vermeende douche zomaar de pingpongzolder. Ik hoop van harte dat het avondprogramma bestaat uit verstoppertje door het hele huis. 

Op vrijdag trappen de vroege vogels de eerste kilometers weg en druppelen de laatste fietsers binnen. Joren verzamelt een snij- en zandspoelteam om een feestmaal te maken waarbij vergeten groenten als postelein en koolrabi opnieuw onder de aandacht worden gebracht. De gesprekken aan tafel variëren van magnesiumtabletten en wattages tot de nieuwste hit van Henk Dissel en speculaties voor de vierde bokaal die dit weekend te winnen valt naast de klimbokalen (M+V) en de publieksprijs.

De zaterdag begint met het zorgvuldig uitkiezen van kleding, die uiteenloopt van kort-kort tot overschoenen en winterjas. Na de groepsfoto verdelen de renners zich over routes van 85 tot 155 kilometer, gebaseerd op de Chouffe Classic. De Ardennen zijn rijk aan rustige wegen, (kale) bomen, groen glooiende weilanden en verstopte beekjes. Zo nu en dan worden we verrast door een gigantische gorilla of een meterslange glijbaan, waar helaas niet elke wegkapitein voor te porren is. Of je nu geniet van het uitzicht, het typisch Belgische wegdek of de kakafonie aan bouwwerken: klimmen zul je. De ene hoogtemeter is venijniger dan de andere. Wie de klimbokaal wil, moet zichzelf extra pijnigen op de Côte de Saint Roche en Côte de Beffe. De vergelijking met een muur laat zich makkelijk maken, al is een wolkenkrabbermetafoor wellicht toepasselijker voor Franke, die alleen het buitenblad tot zijn beschikking had. Op elke route werd volop genoten in goed gezelschap en konden challenges worden afgevinkt, zoals twee pannenkoeken in één rit en een fietsbezoek aan diverse landen. 

 

Als iedereen weer fris gedoucht is, worden er kardemompeulen geplet en dille gechopt. Met volle buiken en rozige wangen trekken we naar de zolder voor het avondprogramma. De klimbokalen gaan naar Nienke en Pieter, chefkok Joren wint de publieksprijs en Henk sleept de laatste beker in de wacht met zijn routes. Tijdens de quiz worden cols benoemd, bandjes verwisseld en memorabele koersmomenten voorspeld. 

 

Er zijn geen 36 thermometers nodig om vast te stellen dat de zondag mistig en fris is. Toch trekken de meeste fietsers ten strijde voor een rondje uitpeddelen of een wilde achtervolging. Na de gebruikelijke origami met tassen en wielen keert eenieder moe en voldaan huiswaarts, met een livestream van de Amstel Gold Race. Hartelijk dank aan iedereen voor het fijne weekend en extra kudo’s voor de organisatie. Tot volgend jaar! 

 

Verslag van Emma Broekhuizen